Επιγραφικό Μουσείο. Ένα μικρό διαμάντι στη σκιά του Εθνικού Αρχαιολογικού
Κάτω από τη σκιά του επιβλητικού Εθνικού Αρχαιολογικού στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα μικρό διαμάντι, το Επιγραφικό Μουσείο. Είναι μέχρι στιγμής ένα λιγότερο τουριστικό μέρος, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό. Εκεί έχουν βρει στέγη πολλά ιστορικά εκθέματα, που μας δίνουν πολλές απαντήσεις για τη ζωή στην αρχαιότητα. Το Επιγραφικό Μουσείο κάνει βήματα εξέλιξης προς το μέλλον, μετατρέποντας τον χώρο σε ένα διαδραστικό μέρος, φιλικό και για τα πιο νεαρά μέλη της κοινωνίας.
Βασικές Ερωτήσεις για το Επιγραφικό Μουσείο
Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με μερικές απαντήσεις πάνω σε σημαντικά και πολύ απλά ερωτήματα. Τι ονομάζουμε επιγραφή; Επιγραφές είναι τα κείμενα που έχουν γραφτεί πάνω σε σκληρό υλικό, όπως είναι η πέτρα και το μάρμαρο. Τι περιεχόμενο είχαν οι επιγραφές; Συνήθως οι επιγραφές ήταν επιτάφιες, αναθηματικές και δημόσιες. Αναλυτικότερα, οι επιτάφιες επιγραφές είχαν ως κύριο θέμα τους τον θάνατο. Τέτοιου είδους επιγραφές συναντάμε ως και σήμερα. Οι αναθηματικές επιγραφές έχουν ως κύριο αποδέκτη τους θεούς. Στη συνέχεια, στις δημόσιες επιγραφές αναγράφονταν κείμενα προς γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό. Τι κείμενα ήθελαν να είναι ευρέως γνωστά στην αρχαιότητα; Απολογισμοί, οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για λόγους διαύγειας στην τελετή παράδοσης και παραλαβής αξιωμάτων, τιμητικά κείμενα προς κάποιο πρόσωπο και τιμητικά ψηφίσματα, που αποτελούσαν μέρος της τιμητικής διάκρισης.

Τι κάνει το Επιγραφικό Μουσείο τόσο ξεχωριστό; Είναι ένα από τα τρία επιγραφικά μουσεία που θα συναντήσετε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι μεγάλο το Επιγραφικό Μουσείο; Όχι, έχει δύο κύριες αίθουσες, τις λεγόμενες μπλε και κόκκινη, ένεκα των χρωμάτων τους.

Προθάλαμος Επιγραφικού Μουσείου
Στον προθάλαμο του Επιγραφικού Μουσείου βρίσκουμε το ψήφισμα των πόλεων-μελών της δεύτερης Αθηναϊκής συμμαχίας (378-377).

Η Κόκκινη Αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου

Η κόκκινη αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου βρίσκεται αριστερά του προθάλαμου. Στη συγκεκριμένη αίθουσα υπάρχουν αρχαϊκά κείμενα. Οι επιγραφές αυτές χρονολογούνται από τον 8ο έως τις αρχές του 5ου αιώνα. Κύριο θέμα τους έχουν τη μνήμη και την ευσέβεια.
Eπιπρόσθετα, με την είσοδό σας στον χώρο, στο δεξί σας χέρι σας περιμένει μια υπέροχη έκπληξη. Ένας πίνακας με την επεξήγηση όλων των γραμμάτων της εποχής.
Η Μπλε Αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου

Η μπλε αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου βρίσκεται δεξιά του προθάλαμου. Ειδικότερα, η αίθουσα φιλοξενεί μια ποικιλία επιγραφών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Κύριος στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελεί ο φωτισμός του δημόσιου βίου κατά την αρχαιότητα.
Επίσης, η μπλε αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου φιλοξενεί, από το καλοκαίρι του 2022, τις μοναδικές χάλκινες επιγραφές του Άργους. Για την ακρίβεια, πρόκειται για χάλκινες επιγραφές, οι οποίες αρχειοθετούνταν μέσα σε λίθινες ή πέτρινες ή χάλκινες στήλες κάτω από τη γη. Πάνω τους, έγραφαν κατά το πρώτο μισό του 4ου αιώνα, κείμενα που αφορούσαν απολογισμούς των ιερών. Συνήθως, ήταν προϊόντα προερχόμενα από ανακύκλωση. Αυτό που τα κάνει μοναδικά ήταν η δυσκολία τόσο στη χάραξη όσο και στην ανάγνωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην μπλε αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου θα βρείτε μια οθόνη, στην οποία υπάρχουν όλα τα κείμενα των επιγραφών τόσο στην πρωτότυπή τους γλώσσα όσο και σε μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες.
Επιγραφικό Μουσείο – Ένα ταξίδι στην ιστορία της γλώσσας
Φυσικά, πολλοί είναι οι λόγοι που θα σε κάνουν να επισκεφθείς το Επιγραφικό Μουσείο. Μία λιγότερο τουριστική και σε βάθος βουτιά στην ιστορία της γλώσσας, της γραφής και της εξέλιξής των, αποτελεί αναμφίβολα έναν λόγο επίσκεψης. Εξάλλου, ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού και μέσα σε αυτό το μουσείο θα βρείτε όλα αυτά τα θραύσματα που το αποτελούν. Επίσης, θα δείτε κείμενα γραμμένα βουστροφηδόν. Επιπλέον, θα παρατηρήσετε τη γέννηση των φωνηέντων μέσα στο αλφάβητο. Αρκετοί ακόμα θησαυροί, που έχουν διασωθεί εξαιρετικά, σας περιμένουν εντός των τειχών του Επιγραφικού Μουσείου. Θέλω, από καρδιάς, να ευχαριστήσω το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για τη δυνατότητα της επίσκεψης. Τέλος, θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στην κυρία Ανεζίρη Σοφία για αυτή τη μοναδική εμπειρία ξενάγησης-αναδρομής που μου προσέφερε σε αυτόν τον μυσταγωγικό χώρο.
